Рецепти
Лиснати кифлички Ана Ѓорова

Кифлички со домашно лиснато тесто како одличен додаток на Вашата домаќинска трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Оцет(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Јајце(4 )

Масло(2 Чаши)

Маргарин(1/4 )

Вода(400 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се растопува со шеќерот и во длабок, пластичен сад се меша со брашното, 3 јајца, маслото, сол и оцет. Се додава 400 мл млака вода и се замесува тесто.
  2. Замесеното тесто се остава да отстои само 5 минути и потоа се дели на шест еднакви дела. Од секој дел се расукува кружна кора и се премачкува со 1/4 маргарин, па се засекува на 9-10 засеци од краевите кон центарот на кругот.
  3. Секој засек се превртува еден врз друг и се притиска добро за да впие маргаринот, потоа се става во фрижидер. Постапката се повторува со секое од 6-те парчиња замесено тесто.
  4. Потоа првото парче се вади од фрижидер и се засукува во кора. Таквата кора се дели на осум дела и од секој дел се прави кифличка.
  5. Кифличките се редат во намастен плех, се премачкуваат со 1 изматено јајце и се наросуваат со ким или сусам. Се печат во загреана рерна додека не добијат убава боја.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: