Рецепти
Лиснати кифлички
Кифлички со домашно лиснато тесто како одличен додаток на Вашата домаќинска трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Оцет(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Јајце(4 )
Масло(2 Чаши)
Маргарин(1/4 )
Вода(400 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се растопува со шеќерот и во длабок, пластичен сад се меша со брашното, 3 јајца, маслото, сол и оцет. Се додава 400 мл млака вода и се замесува тесто.
- Замесеното тесто се остава да отстои само 5 минути и потоа се дели на шест еднакви дела. Од секој дел се расукува кружна кора и се премачкува со 1/4 маргарин, па се засекува на 9-10 засеци од краевите кон центарот на кругот.
- Секој засек се превртува еден врз друг и се притиска добро за да впие маргаринот, потоа се става во фрижидер. Постапката се повторува со секое од 6-те парчиња замесено тесто.
- Потоа првото парче се вади од фрижидер и се засукува во кора. Таквата кора се дели на осум дела и од секој дел се прави кифличка.
- Кифличките се редат во намастен плех, се премачкуваат со 1 изматено јајце и се наросуваат со ким или сусам. Се печат во загреана рерна додека не добијат убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во