Рецепти
Лиснати кифлички Ана Ѓорова

Кифлички со домашно лиснато тесто како одличен додаток на Вашата домаќинска трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Оцет(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Јајце(4 )

Масло(2 Чаши)

Маргарин(1/4 )

Вода(400 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се растопува со шеќерот и во длабок, пластичен сад се меша со брашното, 3 јајца, маслото, сол и оцет. Се додава 400 мл млака вода и се замесува тесто.
  2. Замесеното тесто се остава да отстои само 5 минути и потоа се дели на шест еднакви дела. Од секој дел се расукува кружна кора и се премачкува со 1/4 маргарин, па се засекува на 9-10 засеци од краевите кон центарот на кругот.
  3. Секој засек се превртува еден врз друг и се притиска добро за да впие маргаринот, потоа се става во фрижидер. Постапката се повторува со секое од 6-те парчиња замесено тесто.
  4. Потоа првото парче се вади од фрижидер и се засукува во кора. Таквата кора се дели на осум дела и од секој дел се прави кифличка.
  5. Кифличките се редат во намастен плех, се премачкуваат со 1 изматено јајце и се наросуваат со ким или сусам. Се печат во загреана рерна додека не добијат убава боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: