Рецепти
Лиснати кифлички Ана Ѓорова

Кифлички со домашно лиснато тесто како одличен додаток на Вашата домаќинска трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Оцет(1 Супена лажица)

Сол(1 Супена лажица)

Шеќер(1 Супена лажица)

Јајце(4 )

Масло(2 Чаши)

Маргарин(1/4 )

Вода(400 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се растопува со шеќерот и во длабок, пластичен сад се меша со брашното, 3 јајца, маслото, сол и оцет. Се додава 400 мл млака вода и се замесува тесто.
  2. Замесеното тесто се остава да отстои само 5 минути и потоа се дели на шест еднакви дела. Од секој дел се расукува кружна кора и се премачкува со 1/4 маргарин, па се засекува на 9-10 засеци од краевите кон центарот на кругот.
  3. Секој засек се превртува еден врз друг и се притиска добро за да впие маргаринот, потоа се става во фрижидер. Постапката се повторува со секое од 6-те парчиња замесено тесто.
  4. Потоа првото парче се вади од фрижидер и се засукува во кора. Таквата кора се дели на осум дела и од секој дел се прави кифличка.
  5. Кифличките се редат во намастен плех, се премачкуваат со 1 изматено јајце и се наросуваат со ким или сусам. Се печат во загреана рерна додека не добијат убава боја.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: