Рецепти
Лиснати ролнички со кромид и сланина Ана Ѓорова

Супер се за секаква пригода – кој ќе ги проба, ќе се воодушеви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Млад кромид(3 )

Димена сланина(250 Грама)

Јајце(1 + 1 жолчка за премачкување )

Маргарин(150 Грама)

Сирење(200 Грама)

Квасец(1 свеж )

Млеко(250 Милилитри)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во садот со брашното додајте 1 јајце и изронетиот квасец.
  2. Посолете, додајте го млекото и со рака замесете тесто, па оставете го да стасува 30 минути.
  3. Младиот кромид ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тава на оган. Зачинете со сол, бибер и измешајте.
  4. Во длабок сад изгмечете го сирењето, додајте го маргаринот и мешајте да се соединат.
  5. На набрашнета работна површина замесете го стасаното тесто и расукајте кора.
  6. Кората премалкајте ја со 1/3 од мешавината од сирење и маргарин.
  7. Преклопете ја кората неколку пати и на набрашнета чинија ставете ја да отстои во фрижидер 20 минути.
  8. Истата постапка повторете ја уште двапати.
  9. Потоа на набрашнета површина со сукало повторно развлечете кора и исечете ја на правоаголни парчиња.
  10. Врз секое парче ставете по една лента сланина. На едниот крај ставете од испржениот млад кромид и свиткајте ги ролните како кифлички.
  11. Редете ги во тава за печење обложена со хартија за печење и премачкајте ги со изматена жолчка. Одозгора може да наросите сусам, крупна сол или ким.
  12. Печете ги во рерна на 180 степени околу 30 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: