Рецепти
Лиснати ролнички со кромид и сланина
Супер се за секаква пригода – кој ќе ги проба, ќе се воодушеви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Млад кромид(3 )
Димена сланина(250 Грама)
Јајце(1 + 1 жолчка за премачкување )
Маргарин(150 Грама)
Сирење(200 Грама)
Квасец(1 свеж )
Млеко(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во садот со брашното додајте 1 јајце и изронетиот квасец.
- Посолете, додајте го млекото и со рака замесете тесто, па оставете го да стасува 30 минути.
- Младиот кромид ситно исечкајте го и пржете го на загреано масло во тава на оган. Зачинете со сол, бибер и измешајте.
- Во длабок сад изгмечете го сирењето, додајте го маргаринот и мешајте да се соединат.
- На набрашнета работна површина замесете го стасаното тесто и расукајте кора.
- Кората премалкајте ја со 1/3 од мешавината од сирење и маргарин.
- Преклопете ја кората неколку пати и на набрашнета чинија ставете ја да отстои во фрижидер 20 минути.
- Истата постапка повторете ја уште двапати.
- Потоа на набрашнета површина со сукало повторно развлечете кора и исечете ја на правоаголни парчиња.
- Врз секое парче ставете по една лента сланина. На едниот крај ставете од испржениот млад кромид и свиткајте ги ролните како кифлички.
- Редете ги во тава за печење обложена со хартија за печење и премачкајте ги со изматена жолчка. Одозгора може да наросите сусам, крупна сол или ким.
- Печете ги во рерна на 180 степени околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во