Рецепти
Мармалад од праски и од диња
Вкусен овошен мармалад што е идеален за палачинки, а и како појадок со лепче и чаша млеко е вистинско задоволство
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Диња(1 Килограм)
Праска(2 Килограми)
Шеќер(1 Килограм)
Конзерванс(џемфикс 1 ќесичка )
Каранфилче(3-4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Дињата и праските се лупат и во блендер се блендираат, па се ставаат во големо тенџере на оган да вријат 15 минути со повремено мешање.
- Потоа во овошната смеса се додава шеќерот и повторно се вари уште 15 минути, бидејќи откако ќе се додаде шеќерот смесата станува потечна.
- Откако ќе проврие, се додава и каранфилчето, се остава малку да се вари со него, па потоа се вади и се отстранува.
- По 15-тина минути вриење се додава и ќесичката конзерванс („џемфикс“), па се вари уште една минута.
- Џемот додека е врел се собира во загреани тегли, убаво се затвора и се превртуваат теглите наопаку да стојат 10 минути за да се истисне воздухот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во