Рецепти
Мармалад од праски и од диња Ана Ѓорова

Вкусен овошен мармалад што е идеален за палачинки, а и како појадок со лепче и чаша млеко е вистинско задоволство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Диња(1 Килограм)

Праска(2 Килограми)

Шеќер(1 Килограм)

Конзерванс(џемфикс 1 ќесичка )

Каранфилче(3-4 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Дињата и праските се лупат и во блендер се блендираат, па се ставаат во големо тенџере на оган да вријат 15 минути со повремено мешање.
  2. Потоа во овошната смеса се додава шеќерот и повторно се вари уште 15 минути, бидејќи откако ќе се додаде шеќерот смесата станува потечна.
  3. Откако ќе проврие, се додава и каранфилчето, се остава малку да се вари со него, па потоа се вади и се отстранува.
  4. По 15-тина минути вриење се додава и ќесичката конзерванс („џемфикс“), па се вари уште една минута.
  5. Џемот додека е врел се собира во загреани тегли, убаво се затвора и се превртуваат теглите наопаку да стојат 10 минути за да се истисне воздухот.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: