Рецепти
Мус со јаворов сируп
Јаворовиот сируп е погоден за здравјето и содржи корисни состојки како фенол кој има антиоксидантско дејство
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пекан ореви(50 Грама)
Желатин(7 Грама)
Слатка павлака(380 Грама)
Јаворов сируп(250 Милилитри)
Жолчка од јајце(4 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 25 минути
- Во мал сад ставете ги оревите и јаворовиот сируп да се провријат малку и тргнете ги од оган.
- Извадете ги оревите од сирупот и ставете ги да се печат на хартија на 180 степени околу 5 до 7 минути додека не поруменат.
- Во друг сад матете ги жолчките од јајцата со жица и истурете ги во топлиот јаворов сируп и промешајте додека не се соединат.
- Желатинот ставете го во дел од слатката павлака, мешајте и ставете го во микробранова печка околу 45 секунди колку да се стопи желатинот.
- Смесата ставете ја во сирупот и мешајте на страна повремено со жицата околу еден час за да се добие густина како пудинг. Потоа во мусот ставете ја преостаната павлака и промешајте.
- Готовиот мус ставете го во чаши за десерт и декорирајте со печените ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во