Рецепти
Мус со јаворов сируп Ана Ристеска

Јаворовиот сируп е погоден за здравјето и содржи корисни состојки како фенол кој има антиоксидантско дејство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пекан ореви(50 Грама)

Желатин(7 Грама)

Слатка павлака(380 Грама)

Јаворов сируп(250 Милилитри)

Жолчка од јајце(4 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 25 минути

  1. Во мал сад ставете ги оревите и јаворовиот сируп да се провријат малку и тргнете ги од оган.
  2. Извадете ги оревите од сирупот и ставете ги да се печат на хартија на 180 степени околу 5 до 7 минути додека не поруменат.
  3. Во друг сад матете ги жолчките од јајцата со жица и истурете ги во топлиот јаворов сируп и промешајте додека не се соединат.
  4. Желатинот ставете го во дел од слатката павлака, мешајте и ставете го во микробранова печка околу 45 секунди колку да се стопи желатинот.
  5. Смесата ставете ја во сирупот и мешајте на страна повремено со жицата околу еден час за да се добие густина како пудинг. Потоа во мусот ставете ја преостаната павлака и промешајте.
  6. Готовиот мус ставете го во чаши за десерт и декорирајте со печените ореви.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: