Рецепти
Непечена торта со праски и банaни
Брза и лесна торта што е одлична за освежување во летните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(36 )
Банана(2 )
Праска(3 )
Слатка павлака(300-350 милилитри (шлаг-крем) )
Вода(200 милилитри млака )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Овошјето се чисти од лушпите и од семките и се сече на тенки парчиња. Освен банани и праски може да изберете овошје по желба: малини, јагоди, киви, јаболко, круша. За да не потемнуваат, парчињата овошје може да се потопат во сок од лимон.
- Се мати слатката павлака во шлаг-крем до потребната цврстина.
- Бисквитите се потопуваат во млака вода (не премногу ладна, ниту топла) и се редат 3х4 реда. Како замена за вода може да се користи млеко или вода со лажичка рум или мастика за арома.
- Наредените бисквити се премачкуваат со шлаг, се редат кругови банани, потоа повторно шлаг за да се покрие овошјето и да се залепи следниот слој бисквити.
- Се повторува истата постапка: бисквити, шлаг, праски, шлаг и се реди последниот слој бисквити.
- Се филува со шлаг и се украсува целата торта со помош на готварски шприц, а одозгора може да се декорира по желба со парчиња овошје или со рендано чоколадо и медени срца.
- Тортата се става неколку часа во фрижидер за да се излади, па се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во