Рецепти
Американски палачинки со јаболко и цимет
Необични и вкусни палачинки со арома на цимет и јаболко кои се одлични за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 и пол чаша )
Јајце(1 )
Екстракт од ванила(2 Кафени лажици)
Брашно(2 Чаши)
Сода бикарбона(1/4 Кафена лажица)
Шеќер(1/4 Чаша)
Ванилин шеќер(1 Кафена лажица)
Цимет(2 Кафени лажици)
Рендано јаболко(1 големо )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Измешајте го млекото, јајцата и ванила екстрактот во подлабок сад со жица за матење. Додајте го брашното, сода бикарбоната, шеќерот и ванилиниот шеќер.
- Откако смесата ќе се соедини, додајте го ренданото јаболко и циметот и убаво промешајте со жицата.
- Во поголема тава растопете путер и ставете со голема лажица од смесата со палачинки, по една или по две. Не ги правете преголеми.
- Пржете ги 3-4 минути на умерен оган или додека почнат на површината на палачинката да се прават меурчиња. Потоа свртете ги од другата страна и пржете ги уште 3 минути додека да добијат убава кафена боја.
- Префрлајте ги готовите палачинки на чинија и покривајте ги со фолија за да не се оладат. Повторувајте ја постапката додека да ја потрошите смесата и пред секое пржење растопете во тавата путер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во