Рецепти
Пикантни брускети Ана Ѓорова

Превкусни печени лепчиња со намаз од модри патлиџани за предјадење или лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Багет(8-10 )

Модар патлиџан(3 )

Сол

Бибер

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Буковец(малку )

Кумин(1/4 Кафена лажица)

Свежо нане

Маслиново масло(6 Супени лажици)

Лук(1 Чешне)

Сечкан магдонос(2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Модриот патлиџан исечете го на парчиња со дебелина од околу 1,5 см, посипете ги со сол и оставете ги врз цедалка за да впијат околу 1 час.
  2. Потоа печете ги во рерна или на скара додека убаво омекнат.
  3. Печените модри патлиџани ставете ги во блендер заедно со останатите состојки (освен лукот и магдоносот) и блендирајте додека добиете хомогена смеса.
  4. Добиената смеса оставете ја да одмори 30 минути, па посипете ја со сол и бибер.
  5. Лепчињата (багет или обични кришки леб преполовени) печете ги на скара од двете страни додека станат крцкави.
  6. Излупеното чешне лук истругајте го врз лепчињата (тоа ќе им даде одличен шмек).
  7. Потоа одозгора ставете го намазот од модри патлиџани, посипете со сечкан магдонос и послужете ги лепчињата веднаш.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: