Рецепти
Пита со фета сирење Ана Ѓорова

Одлична пита за семејните прослави и за празници, или пак, за појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Масло(1/2 Чаша)

Сол(1 Кафена лажица)

Шеќер(1 Прстофат)

Вода(по потреба )

Фета сирење(200 Грама)

Јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад се мешаат брашното, маслото, сол, шеќер и млака вода по потреба колку да се замеси средно меко тесто.
  2. Тестото се дели на три еднакви топчиња. Од секое топче со сукало се развлекува мала кора, која се става на намастена подлога. Секоја кора одозгора се премачкува со масло и се остава да се одмори половина час.
  3. Во друг сад се мешаат издробеното фета сирење и матените јајца.
  4. Од секоја мала кора со рака се развлекува поголема кора, се попрскува со масло и се додава филот од фета сирењето.
  5. Корите се виткаат во ролат, а потоа кружно се реди секоја кора во тепсијата. Целата пита убаво се премачкува со масло и се пече во загреана рерна на 200°C додека добие убава боја.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: