Рецепти
Пита со фета сирење
Одлична пита за семејните прослави и за празници, или пак, за појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Масло(1/2 Чаша)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Прстофат)
Вода(по потреба )
Фета сирење(200 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во длабок сад се мешаат брашното, маслото, сол, шеќер и млака вода по потреба колку да се замеси средно меко тесто.
- Тестото се дели на три еднакви топчиња. Од секое топче со сукало се развлекува мала кора, која се става на намастена подлога. Секоја кора одозгора се премачкува со масло и се остава да се одмори половина час.
- Во друг сад се мешаат издробеното фета сирење и матените јајца.
- Од секоја мала кора со рака се развлекува поголема кора, се попрскува со масло и се додава филот од фета сирењето.
- Корите се виткаат во ролат, а потоа кружно се реди секоја кора во тепсијата. Целата пита убаво се премачкува со масло и се пече во загреана рерна на 200°C додека добие убава боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во