Рецепти
Плетенки со мак Ана Ристеска

Вкусна ужинка за љубителите на мак

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Квасец(40 Грама)

Вода(1/4 Литри)

Сол(1 Кафена лажица)

Афион(1/2 Чаша)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Во средината на брашното се прави вдлабнатинка во која се става квасец, па се додава млака вода и малку брашно.
  2. Се набрашнува, се покрива и се става на топло место да стасува, околу 15 минути.
  3. Брашното се посолува и со стасаниот квасец се замесува меко тесто.
  4. Се кинат парчиња од по 50 грама па секое се извлекува во три ленти, долги по 15 сантиметри и се прават плетенки.
  5. Плетенките се посипуваат со вода и со мак, се редат на плех и се оставаат да стасаат уште 15 минути.
  6. Плетенките се печат на 220°C околу 10-20 минути и се служат топли.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: