Рецепти
Погачици од компир (посно)
Тестото од компир е исклучително вкусно, но треба тврдо да се замеси затоа што бргу се опушта
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(600 Грама)
Квасец(1/2 )
Масло(2,5 Децилитри)
Вода(1 Децилитар)
Сол(2 Кафени лажици)
Брашно(по потреба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирот сварете го, излупете го, изгмечете го како пире, па додајте масло и промешајте.
- Во сад за мешање разматете го квасецот со 1 дл млака вода и оставете го да нарасне.
- Потоа квасецот соединете го со компирот, посолете и добро промешајте.
- Постепено додавајте брашно и замесете тврдо тесто и оставете го на топло да нарасне.
- Од тестото со сукалка направете кора со дебелина од 1 см, а потоа со чаша вадете кружни погачици и редете ги во плех.
- Печете ги во загреана рерна на 200°C додека да заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во