Рецепти
Погачки со џем од сливи Ана Ѓорова

Вкусни домашни погачки за одличен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути 60 минути + 1 и пол час за тестото

  1. Во помал сад измешајте малку од брашното со издробениот квасец и шеќер. Додајте млако млеко и оставете на топло 15-тина минути.
  2. Брашното, печивото и солта се мешаат во друг сад и се прави длабнатина во средината.
  3. Во длабнатината се ставаат жолчките, растопената маст, ренданата кора од лимон и нараснатиот квасец.
  4. Со постепено додавање млако млеко, замесете тесто. Тестото оставете го 1 час на топло за да нарасне двојно повеќе.
  5. Нараснатото тесто расукајте го и исечете го со нож на квадратчиња. На средина на секое квадратче ставете по едно лажиче џем од сливи, па завиткајте го.
  6. Плехот премачкајте го со маст и наредете ги погачите надолу со споената страна. Се оставаат да нараснат уште 20-тина минути.
  7. Потоа се печат на 160 степени 25-30 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: