Рецепти
Похувани пиперки со туна и ориз
Полнети похувани пиперки за мезе или како додаток со омиленото јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кромид(2 Главици)
Лук(3 Чешниња)
Морков(1 )
Туна во конзерва(2 )
Црвена бабура(6 )
Ориз(40 Грама)
Презла(150 грама )
Брашно(150 грама )
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Оризот сварете го во солена вода, па процедете го.
- Морковот, кромидот и лукот ситно исечкајте ги и пропржете ги на малку масло. Откако ќе се пропржат, полијте им малку вода и динстајте ги додека убаво омекнат.
- Зеленчукот соединете го со исцедената туна, варениот ориз и зачинете по вкус.
- Печените пиперки наполнете ги со приготвената смеса.
- Измешајте ги брашното и презлата.
- Полнетите пиперки валкајте ги прво во брашното, па во изматените јајца, па повторно во брашното.
- Пржете ги во врело масло од двете страни додека убаво заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во