Рецепти
Полнети земички
Полнети лепчиња со јајца и зеленчук за вкусен и декоративен појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Се загрева рерната на 180°C. Се растопува путерот на слаб оган, се отсекува врвот на земичките.
- Потоа со остар нож се прават дупки во секоја земичка.
- Со путерот се премачкува внатрешноста на земичките. Се зачинуваат со сол и бибер.
- Потоа се ставаат додатоците за полнење – свеж домат, пиперка, многу ситно сечкан кромид, рендан кашкавал.
- Во секоја од земичките се става ситно сечканата печеница. Се мешаат додатоците по желба и се полнат земичките до 3/4.
- Потоа врз секоја од нив се крши по едно цело јајце. Се зачинува со сол и бибер.
- Се печат 10 минути. Плехот се покрива со алуминиумска фолија и се враќа да се допече уште 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во