Рецепти
Празничен милиброд Ана Ѓорова

Слатко печиво со суво овошје погодно за празничните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 Килограми)

Јајце(5 )

Шеќер(500 Грама)

Масло(250 Милилитри)

Квасец(2 коцки )

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Суво грозје

Вода(по потреба за да се замеси тестото )

Рендана кора од лимон(малку )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Најпрво се замесува тестото: во брашното се додаваат по ред шеќерот, квасецот (претходно измешан во малку млака вода за да стаса), јајцата, маслото, сувото грозје, ванилите, печивото и ренданата кора од лимон. Сето тоа се замесува со вода (може и со млеко, но со вода тестото е помеко).
  2. Тестото се остава на топло да стасува.
  3. Потоа се размесува, се прават фигури по желба или се делат три по три дела кои се расукуваат во ролат и се плете плетенка, се редат во намастен плех и повторно се оставаат да стасаат.
  4. Откако ќе стасаат, се премачкуваат со матено јајце и се наросуваат со сусам.
  5. Се печат на 220 степени додека да добијат румена боја, се намалува температурата на 150 степени и се остава да се допечат постепено додека убаво не потемнат.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: