Рецепти
Празничен милиброд
Слатко печиво со суво овошје погодно за празничните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 Килограми)
Јајце(5 )
Шеќер(500 Грама)
Масло(250 Милилитри)
Квасец(2 коцки )
Прашок за печиво(1 Пакување)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Вода(по потреба за да се замеси тестото )
Рендана кора од лимон(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Најпрво се замесува тестото: во брашното се додаваат по ред шеќерот, квасецот (претходно измешан во малку млака вода за да стаса), јајцата, маслото, сувото грозје, ванилите, печивото и ренданата кора од лимон. Сето тоа се замесува со вода (може и со млеко, но со вода тестото е помеко).
- Тестото се остава на топло да стасува.
- Потоа се размесува, се прават фигури по желба или се делат три по три дела кои се расукуваат во ролат и се плете плетенка, се редат во намастен плех и повторно се оставаат да стасаат.
- Откако ќе стасаат, се премачкуваат со матено јајце и се наросуваат со сусам.
- Се печат на 220 степени додека да добијат румена боја, се намалува температурата на 150 степени и се остава да се допечат постепено додека убаво не потемнат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во