Рецепти
Сарма од риба
Сарма на необичен начин со рибји филети и интересно-вкусен сос од доматно пире и сланина
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ловоров лист(1 Лист)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Рибји филети(250 Грама)
Кељ(1 Главица)
Леб(2 Парчиња)
Кромид(1 Главица)
Доматно пире(1 Супена лажица)
Лук(3 Чешниња)
Димена сланина(100 Грама)
Лимон(1 )
Морско оревче(1 Кафена лажица)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Млеко(1 Децилитар)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Исечете ги рибјите филети на коцки и ставете ги во сад настрана.
- Во друг поголем длабок сад ставете ги издробените парчиња леб, ситно исечканиот лук, половина главица исечкан кромид и млеко и додајте ги филетите. Зачинете со рендано морско оревче и рендана кора од лимон, а потоа додајте сол и бибер по вкус. Сè убаво промешајте.
- Главицата кељ разлистајте ја и отсечете и ги кочаните. Измијте ги листовите кељ, исцедете ги и ставете ги во зовриена вода да се обарат. Притискајте ги со лажица одозгора за да бидат покриени во водата и поклопете со капак.
- Обарените листови кељ филувајте ги со претходно подготвениот фил и виткајте сарми.
- Така подготвените сарми ставете ги во огноотпорен сад и прелијте ги со сос кој ќе го подготвите на следниот начин: во сад измешајте доматно пире и вода, префрлете го разреденото пире во друг сад и додајте уште малку вода, па промешајте.
- Врз сармите со сос распоредете ги парчињата сланина и ставете ги да се печат 30-тина минути на температура од 225°C.
Послужете ги сармите од риба со дополнителни парчиња сланина и сосот во кој се подготвуваа и декорирајте по желба со неколку парчиња лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во