Рецепти
Солена шарена торта
Тортата може да биде и посна, ако не додадете од шунката и ако за филот употребите растителен кашкавал. Секако е вкусна.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Масло(250 Милилитри)
Газирана вода(250 Милилитри)
Прашок за печиво(1 )
Спанаќ(1 лажица обарен и ситно исечкан )
Кечап(1 Супена лажица)
Компир(300-400 грама варени )
Кашкавал(300 Грама)
Мајонез(6 Супени лажици)
Сенф(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во подлабок сад се ставаат брашното помешано со печивото, маслото и водата и се меша.
- Тестото се дели на три дела.
- Првиот дел останува жолт, во вториот дел се додава спанаќот (претходно обарен и исечкан) и убаво се меша додека се добие хомогена смеса. Во третиот дел се додава кечапот и се меша.
- На плех обложен со хартија за печење се ставаат трите дела еден до друг.
- Се печат во загреана рерна на 180 степени.
- Во меѓувреме се подготвува филот: компирите се варат, се лупат и се рендаат. Се ренда кашкавалот и заедно со сенфот и мајонезот се меша. По желба може да се стави сечкана сланина или шунка на коцки.
- Кога пандишпанот ќе се излади се филува, така што во соодветен четвртаст плех се става прво жолтиот дел, потоа црвениот, а најгоре зелениот дел.
- Одозгора целата торта се премачкува со филот од компири, па со уште мајонез и се наросува по желба со сусам.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во