Рецепти
Солена шарена торта Ана Ѓорова

Тортата може да биде и посна, ако не додадете од шунката и ако за филот употребите растителен кашкавал. Секако е вкусна.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Масло(250 Милилитри)

Газирана вода(250 Милилитри)

Прашок за печиво(1 )

Спанаќ(1 лажица обарен и ситно исечкан )

Кечап(1 Супена лажица)

Компир(300-400 грама варени )

Кашкавал(300 Грама)

Мајонез(6 Супени лажици)

Сенф(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во подлабок сад се ставаат брашното помешано со печивото, маслото и водата и се меша.
  2. Тестото се дели на три дела.
  3. Првиот дел останува жолт, во вториот дел се додава спанаќот (претходно обарен и исечкан) и убаво се меша додека се добие хомогена смеса. Во третиот дел се додава кечапот и се меша.
  4. На плех обложен со хартија за печење се ставаат трите дела еден до друг.
  5. Се печат во загреана рерна на 180 степени.
  6. Во меѓувреме се подготвува филот: компирите се варат, се лупат и се рендаат. Се ренда кашкавалот и заедно со сенфот и мајонезот се меша. По желба може да се стави сечкана сланина или шунка на коцки.
  7. Кога пандишпанот ќе се излади се филува, така што во соодветен четвртаст плех се става прво жолтиот дел, потоа црвениот, а најгоре зелениот дел.
  8. Одозгора целата торта се премачкува со филот од компири, па со уште мајонез и се наросува по желба со сусам.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: