Рецепти
Солена торта од модар патлиџан (хроно) Ана Ѓорова

Зеленчукова торта со мелено месо за семеен ручек. Ако сакате тортата да ја приготвите за вечера, комбинирајте тиквички со бело пилешко месо.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 )

Јунешко мелено месо(400 Грама)

Кромид(1 )

Лук(1 Чешне)

Домат(2 )

Ајвар(2-3 Супени лажици)

Магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тава со малку масло пржете ги ситно сечканите лук и кромид.
  2. Кога ќе омекнат, додајте го меленото месо и зачините и динстајте 15-тина минути.
  3. Исечете го модриот патлиџан на тенки ленти и со малку масло печете го во грил-тава.
  4. Во подлабок огноотпорен сад наредете ги испечените ленти модар патлиџан и додајте половина од филот со динстаното месо.
  5. Потоа наредете уште еден ред модар патлиџан одозгора, па доматот кој претходно го исековте на кругови.
  6. Додајте го и остатокот од месото, свиткајте ги краевите на лентите патлиџан навнатре и печете околу 40 минути на температура од 200 степени.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: