Рецепти
Солена торта од модар патлиџан (хроно) Ана Ѓорова

Зеленчукова торта со мелено месо за семеен ручек. Ако сакате тортата да ја приготвите за вечера, комбинирајте тиквички со бело пилешко месо.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 )

Јунешко мелено месо(400 Грама)

Кромид(1 )

Лук(1 Чешне)

Домат(2 )

Ајвар(2-3 Супени лажици)

Магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тава со малку масло пржете ги ситно сечканите лук и кромид.
  2. Кога ќе омекнат, додајте го меленото месо и зачините и динстајте 15-тина минути.
  3. Исечете го модриот патлиџан на тенки ленти и со малку масло печете го во грил-тава.
  4. Во подлабок огноотпорен сад наредете ги испечените ленти модар патлиџан и додајте половина од филот со динстаното месо.
  5. Потоа наредете уште еден ред модар патлиџан одозгора, па доматот кој претходно го исековте на кругови.
  6. Додајте го и остатокот од месото, свиткајте ги краевите на лентите патлиџан навнатре и печете околу 40 минути на температура од 200 степени.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: