Рецепти
Солена торта од модар патлиџан (хроно)
Зеленчукова торта со мелено месо за семеен ручек. Ако сакате тортата да ја приготвите за вечера, комбинирајте тиквички со бело пилешко месо.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(2 )
Јунешко мелено месо(400 Грама)
Кромид(1 )
Лук(1 Чешне)
Домат(2 )
Ајвар(2-3 Супени лажици)
Магдонос(1 Китка)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тава со малку масло пржете ги ситно сечканите лук и кромид.
- Кога ќе омекнат, додајте го меленото месо и зачините и динстајте 15-тина минути.
- Исечете го модриот патлиџан на тенки ленти и со малку масло печете го во грил-тава.
- Во подлабок огноотпорен сад наредете ги испечените ленти модар патлиџан и додајте половина од филот со динстаното месо.
- Потоа наредете уште еден ред модар патлиџан одозгора, па доматот кој претходно го исековте на кругови.
- Додајте го и остатокот од месото, свиткајте ги краевите на лентите патлиџан навнатре и печете околу 40 минути на температура од 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во