Рецепти
Солена торта од модар патлиџан (хроно) Ана Ѓорова

Зеленчукова торта со мелено месо за семеен ручек. Ако сакате тортата да ја приготвите за вечера, комбинирајте тиквички со бело пилешко месо.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(2 )

Јунешко мелено месо(400 Грама)

Кромид(1 )

Лук(1 Чешне)

Домат(2 )

Ајвар(2-3 Супени лажици)

Магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тава со малку масло пржете ги ситно сечканите лук и кромид.
  2. Кога ќе омекнат, додајте го меленото месо и зачините и динстајте 15-тина минути.
  3. Исечете го модриот патлиџан на тенки ленти и со малку масло печете го во грил-тава.
  4. Во подлабок огноотпорен сад наредете ги испечените ленти модар патлиџан и додајте половина од филот со динстаното месо.
  5. Потоа наредете уште еден ред модар патлиџан одозгора, па доматот кој претходно го исековте на кругови.
  6. Додајте го и остатокот од месото, свиткајте ги краевите на лентите патлиџан навнатре и печете околу 40 минути на температура од 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: