Рецепти
Солена торта од палачинки со спанаќ (хроно) Ана Ѓорова

Гурмански појадок од палачинки со фил од спанаќ, сирење и јајца. Наместо палачинки, може да употребите и готови кори од хељда.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Масло(2 Супени лажици)

Јајце(5 )

Газирана вода(по потреба )

Рикота сирење(400 Грама)

Спанаќ(200 Грама)

Белка од јајце(1 )

Бибер

Сол

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пригответе смеса за палачинки од 1 јајце, брашно, сол, малку масло и газирана вода. Испечете 10-тина палачинки на класичен начин.
  2. Измијте го спанаќот и исечкајте го на ситно. Измешајте ги сирењето и спанаќот, додајте сол и бибер по вкус и една белка за да ја спои смесата.
  3. Обложете тркалезен калап за торта со дијаметар 20 см со палачинките, така што да се поклопуваат и да преминуваат врз работ на калапот.
  4. Истурете ја приготвената смеса и распоредете ја убаво. Направете вдлабнатини со лажица и во секоја искршете по едно јајце. Покријте со една цела палачинка и краевите префрлете ги навнатре.
  5. Печете во загреана рерна на 200°C околу 30 минути. Оставете ја тортата да се олади и внимателно свртете ја. Исечете на парчиња и послужете.

 

Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: