Рецепти
Супа од пилешки дроб
Едноставна и класична супа со одличен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки џигер(300 Грама)
Компир(1 )
Морков(2 )
Јајце(1 )
Целер(2 Гранчиња)
Брашно(1 Супена лажица)
Алкохолен оцет(1 Супена лажица)
Вегета(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Пилешкиот дроб исечкајте го на парчиња и ставете го во тенџере со загреана вода на оган.
- Откако водата ќе зоврие, содржината од тенџерето истурете ја во цедалка.
- Исцедениот дроб вратете го во тенџерето и додајте му 1 л вода, па вратете го на оган и варете го.
- На крупната страна од рендето изрендајте ги морковите и компирот (лупени), па пржете го морковот на загреано масло во тава на оган.
- Откако ќе омекнат морковите, додајте го ренданиот компир и измешајте.
- Во тавата со запржениот зеленчук додајте го брашното и мешајте со лажица.
- Откако брашното ќе се запржи, додајте во тавата 700 мл од водата во која се вари дробот.
- Целерот и магдоносот ситно исечкајте ги и додајте ги во тавата.
- Додајте ја коцката за супа, вегетата, сол, бибер и измешајте.
- Содржината од тавата додајте ја во тенџерето со полусварениот дроб, промешајте, варете 20 минути и тргнете го тенџерето од оган.
- Во длабок сад со жица изматете го јајцето, додајте го оцетот и 2 лажици масло, па зачинете со бибер и промешајте.
- Непрекинато мешајте со жицата и додајвајте 3 црпалки од супата, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во