Рецепти
Тава со стек
Гурмански ручек од шампињони, пилешко месо и кашкавал што одлично оди со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кашкавал(400 Грама)
Свежи шампињони(600 Грама)
Пилешки гради(500 Грама)
Морков(2 )
Зелена пиперка(1 )
Кромид(2 Главици)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
Млеко(200 Милилитри)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Пилешкото месо сварете го во вода во тенџере на оган, па исечете го на коцки.
- Во тава со загреано масло на оган пропржете го кромидот, па кога ќе омекне, додајте ги сечканите моркови на полукругови и пиперката исечкана на коцки.
- Шампињоните исечкајте ги на четвртини и нив додајте ги во тавата.
- Зачинете со црвениот пипер и со вегета, сол и бибер по вкус.
- Во друга тава на загреано масло на оган пржете го брашното, мешајте непрекинато со жица за да не загори, па кога ќе се запржи и ќе добие убава боја, додајте го млекото, павлаката и зачинете со вегета.
- Мешајте непрекинато додека сосот ја добие потребната густина.
- Во земјена тава ставете половина од испржениот зеленчук, одозгора додајте го стекот, па половина од сосот.
- Изрендајте кашкавал и покријте со преостанатиот зеленчук, па додајте го и преостанатиот сос и изрендајте кашкавал.
- Печете го јадењето во рерна на 200 степени, 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во