Рецепти
Тегната баница со спанаќ Ана Ѓорова

Домашна баница со вкусен фил од спанаќ и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Килограм)

Вода(900 милилитри млака )

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(500 Милилитри)

Спанаќ(500 Грама)

Сирење(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Од состојките се замесува меко тесто од кое се обликуваат топчиња.
  2. Секое топче по малку се расукува, па се премачкува со масло.
  3. Потоа расуканите парчиња се оставаат настрана малку да отстојат, околу 15 минути.
  4. Секоја кора посебно се става на чаршаф и така полесно се тегне. Се внимава да не се скине.
  5. Се приготвува филот со пржење на спанќот, се додава ренданото сирење и се меша.
  6. Секоја кора се попрскува со масло и се реди во тепсија, а на секоја втора кора се става од филот.
  7. На крај баницата се попрскува со масло и се пече во загреана рерна на 200 степени.
  8. Испечената баница се попрскува со ладна вода, па се покрива со кујнска крпа.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: