Рецепти
Тегната баница со спанаќ Ана Ѓорова

Домашна баница со вкусен фил од спанаќ и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Килограм)

Вода(900 милилитри млака )

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(500 Милилитри)

Спанаќ(500 Грама)

Сирење(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Од состојките се замесува меко тесто од кое се обликуваат топчиња.
  2. Секое топче по малку се расукува, па се премачкува со масло.
  3. Потоа расуканите парчиња се оставаат настрана малку да отстојат, околу 15 минути.
  4. Секоја кора посебно се става на чаршаф и така полесно се тегне. Се внимава да не се скине.
  5. Се приготвува филот со пржење на спанќот, се додава ренданото сирење и се меша.
  6. Секоја кора се попрскува со масло и се реди во тепсија, а на секоја втора кора се става од филот.
  7. На крај баницата се попрскува со масло и се пече во загреана рерна на 200 степени.
  8. Испечената баница се попрскува со ладна вода, па се покрива со кујнска крпа.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: