Рецепти
Тегната баница со спанаќ
Домашна баница со вкусен фил од спанаќ и сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1,5 Килограм)
Вода(900 милилитри млака )
Сол(2 Кафени лажици)
Масло(500 Милилитри)
Спанаќ(500 Грама)
Сирење(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Од состојките се замесува меко тесто од кое се обликуваат топчиња.
- Секое топче по малку се расукува, па се премачкува со масло.
- Потоа расуканите парчиња се оставаат настрана малку да отстојат, околу 15 минути.
- Секоја кора посебно се става на чаршаф и така полесно се тегне. Се внимава да не се скине.
- Се приготвува филот со пржење на спанќот, се додава ренданото сирење и се меша.
- Секоја кора се попрскува со масло и се реди во тепсија, а на секоја втора кора се става од филот.
- На крај баницата се попрскува со масло и се пече во загреана рерна на 200 степени.
- Испечената баница се попрскува со ладна вода, па се покрива со кујнска крпа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во