Рецепти
Тегната баница со спанаќ Ана Ѓорова

Домашна баница со вкусен фил од спанаќ и сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Килограм)

Вода(900 милилитри млака )

Сол(2 Кафени лажици)

Масло(500 Милилитри)

Спанаќ(500 Грама)

Сирење(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Од состојките се замесува меко тесто од кое се обликуваат топчиња.
  2. Секое топче по малку се расукува, па се премачкува со масло.
  3. Потоа расуканите парчиња се оставаат настрана малку да отстојат, околу 15 минути.
  4. Секоја кора посебно се става на чаршаф и така полесно се тегне. Се внимава да не се скине.
  5. Се приготвува филот со пржење на спанќот, се додава ренданото сирење и се меша.
  6. Секоја кора се попрскува со масло и се реди во тепсија, а на секоја втора кора се става од филот.
  7. На крај баницата се попрскува со масло и се пече во загреана рерна на 200 степени.
  8. Испечената баница се попрскува со ладна вода, па се покрива со кујнска крпа.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: