Рецепти
Телешко вариво со брокула и прокељ Ана Ѓорова

Вкусен и едноставен ручек од динстано телешко месо со зеленчук

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(1 Килограм)

Кромид(3 Главици)

Црвен кромид(4 Главици)

Брокула(1 Китка)

Прокељ(200-250 Грама)

Морков(1-2 )

Сол

Бибер

Вегета

Масло(1/2 Чаша)

Вода(1 Литар)

Брашно(2 Кафени лажици)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Кромидот исечкајте го ситно, посолете го по вкус и пржете го околу 5 минути во тава на оган со маслото.
  2. Откако ќе омекне кромидот, додајте го месото (претходно исечено на коцки), пржете со мешање кратко време и потоа додајте 500 мл вода. Динстајте го месото 20 минути.
  3. Брокулата и морковите исечкајте ги, а прокељот преполовете го и додајте ги во тенџерето, па налејте со уште 500 мл вода.
  4. На загреано масло пропржете ги брашното и црвениот пипер, додајте ги во тенџерето, па варете уште 15 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: