Рецепти
Телешко вариво со брокула и прокељ
Вкусен и едноставен ручек од динстано телешко месо со зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(1 Килограм)
Кромид(3 Главици)
Црвен кромид(4 Главици)
Брокула(1 Китка)
Прокељ(200-250 Грама)
Морков(1-2 )
Масло(1/2 Чаша)
Вода(1 Литар)
Брашно(2 Кафени лажици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Кромидот исечкајте го ситно, посолете го по вкус и пржете го околу 5 минути во тава на оган со маслото.
- Откако ќе омекне кромидот, додајте го месото (претходно исечено на коцки), пржете со мешање кратко време и потоа додајте 500 мл вода. Динстајте го месото 20 минути.
- Брокулата и морковите исечкајте ги, а прокељот преполовете го и додајте ги во тенџерето, па налејте со уште 500 мл вода.
- На загреано масло пропржете ги брашното и црвениот пипер, додајте ги во тенџерето, па варете уште 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во