Рецепти
Топчиња со оригано Ана Ѓорова

Вкусно печиво што е погодно за секакви пригоди, а може да го консумирате и наместо леб. Послужете го со кисела павлака или некоја кремаста салата по желба.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Прашок за печиво(1 )

Квасец(1 )

Шеќер(3 Супени лажици)

Сол(2 Супени лажици)

Црвен вински оцет(1 Супена лажица)

Масло(2 Чаши)

Вода(150 милилитри топла )

Суво оригано

Жолчка од јајце(2 )

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Квасецот се растопува со половина кафено лажиче шеќер и малку брашно и се остава да стаса.
  2. Се замесува тесто од брашното, печивото, стасаниот квасец, шеќерот, солта, оцетот, маслото и 150 мл топла вода. Тестото се остава да стасува 10 минути.
  3. Од стасаното тесто се формираат топчиња и се редат во подмачкан плех со маргарин, не многу оддалечени едно од друго.
  4. Топчињата одозгора се премачкуваат со жолчка и се наросуваат со оригано. Може ако сакате да ги наросите и со сусам.
  5. На крај врз топчињата се става малку маргарин и се печат во рерна на 200 степени околу 15 минути.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: