Рецепти
Топчиња со оригано Ана Ѓорова

Вкусно печиво што е погодно за секакви пригоди, а може да го консумирате и наместо леб. Послужете го со кисела павлака или некоја кремаста салата по желба.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Прашок за печиво(1 )

Квасец(1 )

Шеќер(3 Супени лажици)

Сол(2 Супени лажици)

Црвен вински оцет(1 Супена лажица)

Масло(2 Чаши)

Вода(150 милилитри топла )

Суво оригано

Жолчка од јајце(2 )

Маргарин(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Квасецот се растопува со половина кафено лажиче шеќер и малку брашно и се остава да стаса.
  2. Се замесува тесто од брашното, печивото, стасаниот квасец, шеќерот, солта, оцетот, маслото и 150 мл топла вода. Тестото се остава да стасува 10 минути.
  3. Од стасаното тесто се формираат топчиња и се редат во подмачкан плех со маргарин, не многу оддалечени едно од друго.
  4. Топчињата одозгора се премачкуваат со жолчка и се наросуваат со оригано. Може ако сакате да ги наросите и со сусам.
  5. На крај врз топчињата се става малку маргарин и се печат во рерна на 200 степени околу 15 минути.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: