Рецепти
Топчиња со оригано
Вкусно печиво што е погодно за секакви пригоди, а може да го консумирате и наместо леб. Послужете го со кисела павлака или некоја кремаста салата по желба.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Прашок за печиво(1 )
Квасец(1 )
Шеќер(3 Супени лажици)
Сол(2 Супени лажици)
Црвен вински оцет(1 Супена лажица)
Масло(2 Чаши)
Вода(150 милилитри топла )
Жолчка од јајце(2 )
Маргарин(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Квасецот се растопува со половина кафено лажиче шеќер и малку брашно и се остава да стаса.
- Се замесува тесто од брашното, печивото, стасаниот квасец, шеќерот, солта, оцетот, маслото и 150 мл топла вода. Тестото се остава да стасува 10 минути.
- Од стасаното тесто се формираат топчиња и се редат во подмачкан плех со маргарин, не многу оддалечени едно од друго.
- Топчињата одозгора се премачкуваат со жолчка и се наросуваат со оригано. Може ако сакате да ги наросите и со сусам.
- На крај врз топчињата се става малку маргарин и се печат во рерна на 200 степени околу 15 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во