Рецепти
Торта од лешници
Прекрасна торта за љубителите на лешници
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(120 Грама)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Шеќер во прав(300 Грама)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Јајце(3 )
Вода(3 Супени лажици)
Лешник(30 Грама)
Млеко(1/4 Литар)
Пудинг од лешник(1/2 Пакување)
Маргарин(150 Грама)
Мелени лешници(30 Грама)
Слатка павлака(1/8 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Жолчките, 3 лажици врела вода, 150 грама шеќер во прав и 1 ванилин шеќер пенасто изматете ги со миксер додека смесата не се згусне.
- Во посебен сад изматете ги белките во цврст снег, измешајте ги со брашното и прашакот за печиво и целата смеса додајте ја со жолчките.
- Додајте и 30 грама исечкани лешници и промешајте со лажица.
- Тестото распоредете го во плех врз намастена хартија за печење и печете го на умерена температура.
- Кога ќе се испече, извадете му ја хартијата и оставете го на работната маса да се олади.
- Во меѓувреме подгответе крем: пудингот сварете го во врелото млеко според упатството на пакувањето, а потоа оставете го да се излади.
- Маргаринот пенасто изматете го, додајте ги мелените лешници и потоа лажица по лажица додавајте го и оладениот пудинг. Мешајте долго додека не добиете кремаста смеса.
- Оладениот пандишпан пресечете го на три еднакви дела. Намачкајте ги со кремот и ставете ги парчињата еден врз друг.
- Тортата намачкајте ја со крем и од надворешната страна.
- Пенасто изматете ја слатката павлака со 1 ванилин шеќер и декорирајте ја тортата. Украсете и со парчиња лешник.
- Оставете ја тортата еден час во фрижидер, а потоа исечете ја на еднакви парчиња и послужете ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во