Рецепти
Торта со јатки и чоколадо
Вкусна торта со неодолив вкус и чоколаден фил со која нема да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(12 )
Шеќер(350 Грама)
Ванилин шеќер(2 Пакувања)
Мелени лешници(100 Грама)
Мелени бисквити(50 Грама)
Мелени бадеми(100 Грама)
Брашно(1 Супена лажица)
Маргарин(150 Грама)
Црно чоколадо(150 Грама)
Слатка павлака(150 Милилитри)
Инстант кафе во прав(2 Супени лажици)
Шеќер во прав(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
Пандишпан
- Осум јајца се матат со миксер заедно со 200 г шеќер и 1 пакување ванилин шеќер додека шеќерот се растопи.
- Потоа се додаваат лешниците, бадемите, бисквитите и брашното и се меша да се соедини смесата.
- Смесата се распоредува во 3 тркалезни калапи обложени со хартија за печење и се печат 30 минути на 180 степени.
Фил
- Во тенџере на оган со жица мешајте 4 јајца, 150 г шеќер и 1 пакување ванилин шеќер додека кремот ја добие потребната густина.
- Откако ќе згусне кремот, тргнете го тенџерето од оган и во него измешајте го чоколадото на парчиња да се растопи. Се остава да се излади.
- Во посебен сад со миксер пенасто се мати маргаринот и се соединува со изладениот крем.
Финална постапка
- Пандишпаните се филуваат со кремот, така што првиот пандишпан се премачкува со фил, па се поклопува со вториот пандишпан.
- На крај се завршува со пандишпан, па целата торта се премачкува со чоколаден фил.
- Во сад за матење со миксер се матат слатката павлака и шеќерот во прав додека да се добие потребната цврстина.
- Тортата се посипува или со какао или со инстант кафе во прав и се декорира со шлаг со помош на готварски шприц.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во