Рецепти
Витаминска салата со мисирка (хроно) Ана Ѓорова

Богата салата со месо, зеленчук и преливи како одлична идеја за вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Карфиол(2 Китка)

Брокула(2 Китки)

Зелена пиперка(1 )

Лук(1 Главица)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Сув магдонос(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1/2 Супена лажица)

Кромид(2 Главици)

Мелено мисиркино месо(300 Грама)

Белка од јајце(1 )

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

Лук во прав(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Рукола(1 Шака)

Марула(3-4 Листови)

Див (мечкин) лук(1 Чешне)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

САЛАТА:

  1. Ставете го карфиолот во зовриена вода и додајте ги брокулата, пиперката и лукот.
  2. Кога ќе се свари, исцедете и премачкајте со смеса од маслиново масло и пиперка.
  3. Наредете во земјен сад и попрскајте со сок од лимон, затворете со капак и печете 20-тина минути во рерна на 180 степени (внимавајте да не се распадне).
  4. Исечете го кромидот на половина и печете го во сува тава додека не омекне и не добие темнокафена боја.

РОЛАТ:

  1. Измешајте го меленото мисиркино месо, 1 белка, 1 лажица сечкан магдонос, сол, бибер, црвен пипер и лук во прав и обликувајте ролат, потоа ставете ја смесата на хартија за печење и прелијте со малку маслиново масло.
  2. Завиткајте го ролатот во хартија и заврзете го од двете страни, па печете го во рерна на 200 степени околу половина час. Водете сметка месото да не биде препечено за да не биде суво.
  3. Кога месото ќе се излади, исечете го на ленти.

ПОДГОТОВКА НА САЛАТАТА:

  1. Наредете неколку листа марула во чинија за сервирање и ставете од карфиолот и брокулата, печен кромид, месо, а од страна ставете сечкани листови рукола.
  2. Зачинете и полијте со прелив од лимон, магдонос и маслиново масло.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: