Рецепти

Витаминска салата со мисирка (хроно)
Богата салата со месо, зеленчук и преливи како одлична идеја за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(2 Китка)
Брокула(2 Китки)
Зелена пиперка(1 )
Лук(1 Главица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Сув магдонос(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1/2 Супена лажица)
Кромид(2 Главици)
Мелено мисиркино месо(300 Грама)
Белка од јајце(1 )
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
Лук во прав(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Рукола(1 Шака)
Марула(3-4 Листови)
Див (мечкин) лук(1 Чешне)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
САЛАТА:
- Ставете го карфиолот во зовриена вода и додајте ги брокулата, пиперката и лукот.
- Кога ќе се свари, исцедете и премачкајте со смеса од маслиново масло и пиперка.
- Наредете во земјен сад и попрскајте со сок од лимон, затворете со капак и печете 20-тина минути во рерна на 180 степени (внимавајте да не се распадне).
- Исечете го кромидот на половина и печете го во сува тава додека не омекне и не добие темнокафена боја.
РОЛАТ:
- Измешајте го меленото мисиркино месо, 1 белка, 1 лажица сечкан магдонос, сол, бибер, црвен пипер и лук во прав и обликувајте ролат, потоа ставете ја смесата на хартија за печење и прелијте со малку маслиново масло.
- Завиткајте го ролатот во хартија и заврзете го од двете страни, па печете го во рерна на 200 степени околу половина час. Водете сметка месото да не биде препечено за да не биде суво.
- Кога месото ќе се излади, исечете го на ленти.
ПОДГОТОВКА НА САЛАТАТА:
- Наредете неколку листа марула во чинија за сервирање и ставете од карфиолот и брокулата, печен кромид, месо, а од страна ставете сечкани листови рукола.
- Зачинете и полијте со прелив од лимон, магдонос и маслиново масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во