Рецепти

Визитарки (посно)
Малку по комплициран, но неодоливо вкусен посен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Квасец(1/2 Супена лажица)
Гриз(1 Чаша)
Мелени ореви(3 Чаши)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Вода(3 Чаши)
Масло(3 Чаши)
Какао(1 Супена лажица)
Вода(1/2 Литар)
Шеќер(1/2 Килограм)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Се замесува тесто од брашното, квасецот, гризот, мелените ореви, печивото, топлата вода и зејтинот. Од кога убаво ќе се замеси, тестото се дели на два дела. Во едниот дел се става какао и повторно се замесува.
- Се сука црното тесто во правоаголна кора. Врз него се сука и белата кора. Дел од кората се витка како ролат (свиткајте ја 3-4 пати за да не биде ролатот многу дебел, потоа исечете ја кората хоризонтално до каде што завршува ролатот, а со останатиот дел од тестото повторете ја истата постапка. На крај ќе добиете 3-4 ролати). Ролатите сече на парченца како полжавчиња.
- Се редат ролатчињата во подмачканиот плех и се печат на 160-170 минути.
- За тоа време се подготвува шербетот. Кога водата и шеќерот ќе почнат да вријат се додава кората од лимон и ванилата.
- Колачињата се валкаат во шербетот кога ќе бидат ладни, а шербетот топол. Оставете ги неколку минути во шербетот, а потоа валкајте ги во мелени ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во