Рецепти
Земички со лук
Домашни земички кои се каде каде подобри од купечките
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Квасец(2 Коцки )
Сув босилек(1 Кафена лажица)
Вода(млака 700 Милилитри)
Лук(5 Чешниња)
Суво оригано(4 Кафени лажици)
Маслиново масло(50 Милилитри)
Маргарин(150 Грама)
Ким(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Во длабок сад ги ставаме квасецот, шеќерот и 150 мл вода. Мешаме со лажица додека квасецоѕ не се растопи. Го додаваме маслиновото масло и промешуваме.
- Босилокот и ориганото ги додаваме во длабокиот сад со брашното и промешуваме.
- Со алатка ги гмечиме чешнињата лук и ги додаваме во садот. Посолуваме и го додаваме размешаниот квасец. Потоа постепено ја налеваме преостанатата вода и непрекинато мешаме со лажица.
- Продолжуваме да го месиме тестото со рака. Го покриваме садот со кујнска крпа и оставаме тестото да стасува 30 минути.
- Тавата ја ставаме во рерна, печеме 20 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во