Рецепти
Алва од гриз
Традиционален турски десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(3 Чаши)
Шеќер(1.5 Чаши)
Цвет од липа(3 Листови)
Путер(4 Кафени лажици)
Ореви(3 Шаки)
Гриз(2 Чаши)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Ставeте го млекото во сад и на шпорет да се свари. Кога млекото ќе почне да се загрева, додајте шеќер. Мешајте додека не се стопи.
- Кога шеќерот се топи, во млекото додајте цвет од липа и промешајте. Количината на шеќер можете да се прилагодите според вашите потреби. Оставете го млекото да зоврие.
- Во друга тава на оган се става путер и се топи.
- Кога путерот ќе се стопи, додајте две шаки ореви и пржете ги додека не добијат светло жолта боја.
- Кога оревите ќе се испржат, додајте гриз. Пржете на тивок оган додека гризот не го апсорбира цел путер и не добие боја на килибар.
- Кога млекото ќе зоврие, отстранете го цветот од липа. Ако не го направите ова млекото ќе горчи.
- Прелијте го гризот со млеко и мешајте една минута или две, додека добро не се измеша. Во меѓувреме гризот ќе апсорбира еден дел од млекото.
- Тргнете го гризот од оган, покријте го со крпа и капак и оставете го да го доапсорбира останатиот дел од млекото.
- Во друга тава испржете една шака ореви. Пржете ги додека тие не добијат светло-кафеава боја. Пржените ореви грубо исечкајте ги.
- Кога вашата алва ќе отстои, ставете ја на чинија за сервирање и поросете ја со пржените ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во