Рецепти
Алва од гриз Ана Ристеска

Традиционален турски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(3 Чаши)

Шеќер(1.5 Чаши)

Цвет од липа(3 Листови)

Путер(4 Кафени лажици)

Ореви(3 Шаки)

Гриз(2 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Ставeте го млекото во сад и на шпорет да се свари. Кога млекото ќе почне да се загрева, додајте шеќер. Мешајте додека не се стопи.
  2. Кога шеќерот се топи, во млекото додајте цвет од липа и промешајте. Количината на шеќер можете да се прилагодите според вашите потреби. Оставете го млекото да зоврие.
  3. Во друга тава на оган се става путер и се топи.
  4. Кога путерот ќе се стопи, додајте две шаки ореви и пржете ги додека не добијат светло жолта боја.
  5. Кога оревите ќе се испржат, додајте гриз. Пржете на тивок оган додека гризот не го апсорбира цел путер и не добие боја на килибар.
  6. Кога млекото ќе зоврие, отстранете го цветот од липа. Ако не го направите ова млекото ќе горчи.
  7. Прелијте го гризот со млеко и мешајте една минута или две, додека добро не се измеша. Во меѓувреме гризот ќе апсорбира еден дел од млекото.
  8. Тргнете го гризот од оган, покријте го со крпа и капак и оставете го да го доапсорбира останатиот дел од млекото.
  9. Во друга тава испржете една шака ореви. Пржете ги додека тие не добијат светло-кафеава боја. Пржените ореви грубо исечкајте ги.
  10. Кога вашата алва ќе отстои, ставете ја на чинија за сервирање и поросете ја со пржените ореви.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: