Рецепти
Апетитка Ана Ѓорова

Погоден рецепт за љубителите на пикантниот вкус – лутеница која го буди апетитот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(5 Килограми)

Сува везена црвена пиперка(1 Килограм)

Масло(0.5 Литар)

Црвен вински оцет(200 Милилитри)

Шеќер(200 Грама)

Сол( по желба )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во тенџере на оган се загрева маслото и се додаваат шеќерот, солта и оцетот.
  2. Лутите везени пиперки се мијат и се сечкаат на крукчиња, а потоа се додаваат во тенџерето да вријат, околу 10-15 минути.
  3. Доматите се мијат и се ставаат во рерна да се испечат, а потоа се лупат, се мелат и се пржат на малку масло додека целосно од нив не испари водата и не се добие густ сос, отприлика 30 минути.
  4. Потоа смесата од доматите и пиперките се меша и се става во добро миени и топли тегли и убаво се затвараат.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: