Рецепти
Бамја на турски начин Ана Ѓорова

Посен ручек од маринирани бамји со микс од зеленчуци

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Свежите бамји измијте ги и исушете ги добро со кујнска крпа, а потоа исчистете ги.
  2. Ставете ги во голем, плиток сад и додајте им оцет и сол од двете страни. Оставете да се маринираат барем половина час.
  3. Во тава загрејте 2 лажици маслиново масло и пржете го исечканиот кромид додека потемне и добие златнокафена боја.
  4. Бамјите добро исплакнете ги со вода и распоредете ги во огноотпорен сад, а одозгора додајте го испржениот кромид.
  5. Доматите пресечете ги на кругови и додајте ги врз бамјите и кромидот. Потоа исечканите бабури на ленти додајте ги во садот врз доматите.
  6. На крај наросете сечкан магдонос, зачинете со бибер и буковец. Додајте го остатокот од маслото, полијте вода колку да ги покрие бамјите.
  7. Печете во загреана на 190°C околу 1 час. Пробајте дали се готови-ако се меки, но не премногу тогаш се готови. Оставете да се оладат во сокот и послужете.
Овесни палачинки со банана
Салата со соја и шампињони
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Чај со јаболко
Пица од карфиол
Смути со калинки
Печен карфиол со сладок компир
Салата со карфиол и маслинки
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Бурито со мешано месо
Брза салата од брокула
Смути од ѓумбир и круши
Есенско смути
Свинско месо со бел сос
Вафли со боровинки
Мини палачинки со спанаќ
Ориз со печурки
Риба со жалфија
Овесно смути со кафе
Намаз од рукола
Смути со киви и шумско овошје
Шејк со јаболко
Пилешко на индиски начин
Тортелини со спанаќ и брокула
Пире од карфиол
Алжирски солени палачинки
Тахини (сос од сусам)
Намаз од сладок компир и куркума
Детокс смути со ѓумбир и зелено јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: