Рецепти
Басмати ориз со блитва Ана Ристеска

Лесен, брз и здрав рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Басмати ориз(250 Грама)

Кромид(3 Главици)

Лук(2 Чешниња)

Зелена пиперка(2 )

Бело вино(150 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Блитва(300 Грама)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Сварете го басмати оризот во својата обвивка. Откако ќе биде сварен, скинете ја обвивката.
  2. Во тава исржете ги кромидот, лукот и пиперката додека не омекнат.
  3. Додајте го белото вино. Откако ќе испари виното, ставете го оризот и две и пол чаши вода.
  4. Зачинете со сол и бибер.
  5. Смесата префрлете ја во тавче за печење и печете 30 минути на 220 степени.
  6. Листовите блитва убаво измијте ги и обарете ги во зовриена солена вода. Сварените листови блитва исцедете ги и не ги мијте со ладна вода.
  7. Пржете на маслиново масло. Со нож поминете преку нив неколку пати, колку да не бидат цели листовите.
  8. Зачинете со сол, лимонов сок и маслиново масло. Одозгора за декорација ставете неколку кршени ореви, бадеми или лешници.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: