Рецепти
Басмати ориз со блитва Ана Ристеска

Лесен, брз и здрав рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Басмати ориз(250 Грама)

Кромид(3 Главици)

Лук(2 Чешниња)

Зелена пиперка(2 )

Бело вино(150 Милилитри)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Блитва(300 Грама)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути

  1. Сварете го басмати оризот во својата обвивка. Откако ќе биде сварен, скинете ја обвивката.
  2. Во тава исржете ги кромидот, лукот и пиперката додека не омекнат.
  3. Додајте го белото вино. Откако ќе испари виното, ставете го оризот и две и пол чаши вода.
  4. Зачинете со сол и бибер.
  5. Смесата префрлете ја во тавче за печење и печете 30 минути на 220 степени.
  6. Листовите блитва убаво измијте ги и обарете ги во зовриена солена вода. Сварените листови блитва исцедете ги и не ги мијте со ладна вода.
  7. Пржете на маслиново масло. Со нож поминете преку нив неколку пати, колку да не бидат цели листовите.
  8. Зачинете со сол, лимонов сок и маслиново масло. Одозгора за декорација ставете неколку кршени ореви, бадеми или лешници.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: