Рецепти
Басмати ориз со блитва
Лесен, брз и здрав рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Басмати ориз(250 Грама)
Кромид(3 Главици)
Лук(2 Чешниња)
Зелена пиперка(2 )
Бело вино(150 Милилитри)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Блитва(300 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути
- Сварете го басмати оризот во својата обвивка. Откако ќе биде сварен, скинете ја обвивката.
- Во тава исржете ги кромидот, лукот и пиперката додека не омекнат.
- Додајте го белото вино. Откако ќе испари виното, ставете го оризот и две и пол чаши вода.
- Зачинете со сол и бибер.
- Смесата префрлете ја во тавче за печење и печете 30 минути на 220 степени.
- Листовите блитва убаво измијте ги и обарете ги во зовриена солена вода. Сварените листови блитва исцедете ги и не ги мијте со ладна вода.
- Пржете на маслиново масло. Со нож поминете преку нив неколку пати, колку да не бидат цели листовите.
- Зачинете со сол, лимонов сок и маслиново масло. Одозгора за декорација ставете неколку кршени ореви, бадеми или лешници.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во