Рецепти
Благи земички со прелив од ананас Ана Ѓорова

Одлични за брз појадок или ужина за на училиште

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(350 Грама)

Шеќер(50 Грама)

Путер(100 Грама)

Квасец(30 Грама)

Млеко(6 Децилитри)

Јајце(1 )

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Пудинг од ванила(1 Пакување)

Шеќер во прав(40 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Жолчка од јајце(1 )

Ананас(0.5 )

Кајсија(1-2 )

Сок од ананас(1 Децилитар)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Квасецот ставете го во малку млако млеко за да стаса.
  2. Брашното измешајте го со јајцето, па додајте го нараснатиот квасец, шеќер, сол и сè замесете со малку млако млеко додека не добиете средно меко тесто. Додајте половина од стопениот, млак путер и рендана кора од лимон. Оставете да отстои на топло место додека тестото дупло не нарасне.
  3. Во меѓувреме, припремете го пудингот според упатството на пакувањето и додајте му ванилин шеќер, а кога ќе се подолади додајте ја и изматената жолчка со шеќерот во прав.
  4. Нараснатото тесто расукајте го во облик на правоаголник со димензии 30х45 см, па прелијте го со останатиот стопен путер и намачкајте го со пудингот. Свиткајте го во ролат и исечете го на 12 еднакви парчиња.
  5. Така добиените земички наредете ги една до друга во намастена тепсија и на средина од секоја ставете по едно парче ананас. Оставете ги да нараснат уште 30 минути.
  6. Печете ги во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.
  7. Во меѓувреме сокот од ананасот сварете го со 2 лажици шеќер и испасираните и исечкани кајсии и нанесете врз печените, топли земички.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: