Рецепти
Благи земички со прелив од ананас
Одлични за брз појадок или ужина за на училиште
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(350 Грама)
Шеќер(50 Грама)
Путер(100 Грама)
Квасец(30 Грама)
Млеко(6 Децилитри)
Јајце(1 )
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Пудинг од ванила(1 Пакување)
Шеќер во прав(40 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Жолчка од јајце(1 )
Ананас(0.5 )
Кајсија(1-2 )
Сок од ананас(1 Децилитар)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Квасецот ставете го во малку млако млеко за да стаса.
- Брашното измешајте го со јајцето, па додајте го нараснатиот квасец, шеќер, сол и сè замесете со малку млако млеко додека не добиете средно меко тесто. Додајте половина од стопениот, млак путер и рендана кора од лимон. Оставете да отстои на топло место додека тестото дупло не нарасне.
- Во меѓувреме, припремете го пудингот според упатството на пакувањето и додајте му ванилин шеќер, а кога ќе се подолади додајте ја и изматената жолчка со шеќерот во прав.
- Нараснатото тесто расукајте го во облик на правоаголник со димензии 30х45 см, па прелијте го со останатиот стопен путер и намачкајте го со пудингот. Свиткајте го во ролат и исечете го на 12 еднакви парчиња.
- Така добиените земички наредете ги една до друга во намастена тепсија и на средина од секоја ставете по едно парче ананас. Оставете ги да нараснат уште 30 минути.
- Печете ги во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.
- Во меѓувреме сокот од ананасот сварете го со 2 лажици шеќер и испасираните и исечкани кајсии и нанесете врз печените, топли земички.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во