Рецепти
Брза пита со блитва и сирење
Лесна пита со блитва која ќе ви биде омилена
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(4 Чаши)
Урда(300 Грама)
Јајце(4 )
Кисела павлака(200 Милилитри)
Прашок за печиво(1 )
Јогурт(300 Милилитри)
Млеко(70 Милилитри)
Масло(150 Милилитри)
Блитва(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- На листовите блитва им ги отстрануваме рачките, покрупно ги сечкаме и ги динстаме на загреано масло во тенџере на оган. Посолуваме и промешуваме.
- Во длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица. Ги додаваме јогуртот и 150 мл масло, и промешуваме.
- Издинстаната блитва ситно ја сечкаме и ја додаваме во садот. Ги додаваме урдата и млекото, и промешуваме.
- Брашното го мешаме со прашокот за печиво и го додаваме во садот. Мешаме додека смесата не се соедини.
- Тркалезната тава за печење со четка ја намрсуваме со масло. Ја ставаме смесата во тавата. Премачкуваме со киселата павлака и наросуваме бибер.
- Ја ставаме тавата во рерна и печеме 40 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
- Питата ја вадиме од тавата и ја сечема.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во