Рецепти
Брза пита со блитва и сирење Ана Ристеска

Лесна пита со блитва која ќе ви биде омилена

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(4 Чаши)

Урда(300 Грама)

Јајце(4 )

Кисела павлака(200 Милилитри)

Прашок за печиво(1 )

Јогурт(300 Милилитри)

Млеко(70 Милилитри)

Масло(150 Милилитри)

Блитва(300 Грама)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. На листовите блитва им ги отстрануваме рачките, покрупно ги сечкаме и ги динстаме на загреано масло во тенџере на оган. Посолуваме и промешуваме.
  2. Во длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица. Ги додаваме јогуртот и 150 мл масло, и промешуваме.
  3. Издинстаната блитва ситно ја сечкаме и ја додаваме во садот. Ги додаваме урдата и млекото, и промешуваме.
  4. Брашното го мешаме со прашокот за печиво и го додаваме во садот. Мешаме додека смесата не се соедини.
  5. Тркалезната тава за печење со четка ја намрсуваме со масло. Ја ставаме смесата во тавата. Премачкуваме со киселата павлака и наросуваме бибер.
  6. Ја ставаме тавата во рерна и печеме 40 минути на 200 степени и ја вадиме од рерна.
  7. Питата ја вадиме од тавата и ја сечема.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: