Рецепти
Бурек пита со тиквички и сирење
Лесна пита од готови кори за вкусно предјадење или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Тиквичка(1 )
Сирење(300 Грама)
Јајце(4 )
Суво оригано(малку )
Газирана вода(250 Милилитри)
Масло(100 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Издробете го сирењето и измешајте го со јајцата. Додајте ја изренданата тиквичка, сол, бибер и оригано.
- Измешајте ја водата со маслото. Попрскајте ја секоја кора со оваа течност.
- Во тепсија број 32 наредете 2-3 кори, да висат од работ на тепсијата. Потоа редете 2-3 стуткани кори.
- Филот поделете го на 2 дела, корите поделете ги така што ќе ги редите по две стуткани помеѓу филот.
- Пред да нанесете вторпат од филот, ставете повторно рамни 2 кори – да висат од рабовите како на почетокот, па пак стуткани кори.
- На крајот завршете со рамна кора и врз неа превиткајте ги корите што висат.
- Одозгора попрскајте неколку лажици масло и печете на 200°C околу 20-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во