Рецепти
Чоколаден колач од вишни и лешници Ана Ѓорова

Десерт од свежи вишни, со фил од лешници, чоколадо и какао

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црно чоколадо(200 Грама)

Мелени лешници(200 Грама)

Вишни(550 Грама)

Путер(200 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Јајце(8 )

Брашно(250 Грама)

Какао(2 Кафени лажици)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Желатин(2 Парчиња)

Слатка павлака(5 Децилитри)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Со миксер пенасто изматете ги путерот и шеќерот, додавајте едно по едно јајце, малку сол и добро изматете. Додајте ги мелените лешници, рендана чоколада, брашното, какаото, прашакот за печиво и смесата добро измешајте ја.
  2. Добиената смеса ставете ја во длабока намастена тепсија, одозгора ставете ги измиените и исцедени вишни без семка и печете во рерна на 180°C, околу 40 минути.
  3. Желатинот измешајте го со ладна вода и со сокот од исцедените вишни, ставете го во тенџере на оган, гответе кратко, тргнете настрана и оставете да се олади, а потоа прелијте го врз оладениот колач.  Оставете желето да се стегне, па исечете го колачот на коцки.
  4. Од слатката павлака изматете цврста пена и декорирајте.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: