Рецепти
Чоколаден колач од вишни и лешници
Десерт од свежи вишни, со фил од лешници, чоколадо и какао
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(200 Грама)
Мелени лешници(200 Грама)
Вишни(550 Грама)
Путер(200 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Јајце(8 )
Брашно(250 Грама)
Какао(2 Кафени лажици)
Прашок за печиво(2 Кафени лажици)
Желатин(2 Парчиња)
Слатка павлака(5 Децилитри)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Со миксер пенасто изматете ги путерот и шеќерот, додавајте едно по едно јајце, малку сол и добро изматете. Додајте ги мелените лешници, рендана чоколада, брашното, какаото, прашакот за печиво и смесата добро измешајте ја.
- Добиената смеса ставете ја во длабока намастена тепсија, одозгора ставете ги измиените и исцедени вишни без семка и печете во рерна на 180°C, околу 40 минути.
- Желатинот измешајте го со ладна вода и со сокот од исцедените вишни, ставете го во тенџере на оган, гответе кратко, тргнете настрана и оставете да се олади, а потоа прелијте го врз оладениот колач. Оставете желето да се стегне, па исечете го колачот на коцки.
- Од слатката павлака изматете цврста пена и декорирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во