Рецепти
Чоколаден крем со зачини
Интересен десерт за сите љубители на чоколадото желни за дегустирање нови вкусови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(100 Грама)
Жолчка од јајце(4 )
Шеќер(100 Грама)
Слатка павлака(4 Децилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Измешајте ги жолчките со 40 г шеќер и матете ги со миксер.
- Искршете го чоколадото, префрлете го во еден сад, садот префрлете го во поголем сад со вода и оставте да се растопи чоколадото.
- Потоа додајте ги жолчките и варете ги кратко време. Додајте ги зачините и павлаката, па поделете ја смесата во 4 мали тави со зафатнина од 2 дл.
- Печете го кремот 35 минути на 150 степени, па оставете го да се олади.
- Пред да го сервирате, посипете го со останатиот шеќер и карамелизирајте го во загреана рерна.
За зачинот: измешајте ги заедно циметот, кардамомот и ѓумбирот. За овој десерт ќе ви биде потребна половина лажичка од оваа мешавина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во