Рецепти
Чоколаден ролат
Вкусен ролат за љубителите на чоколадото
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Вода(3 Супени лажици)
Шеќер во прав(120 Грама)
Ванилин шеќер(1 )
Брашно(100 Грама)
Прашок за печиво(1/4 Пакување)
Какао(30 Грама)
Слатка павлака(1/8 Литар)
Путер(100 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Пенасто изматете 3 жолчки, вода, шеќер и ванилин шеќер.
- Додајте го какаото и потоа и брашното што претходно го помешавте со печиво и цврст снег од 3 изматени белки.
- Тестото ставете го во намастена и набрашнета тепсија така што ќе го распоредите со дебелина до 1 см.
- Печете на умерена температура 10 минути.
- Додека тестото е уште топло, свиткајте го и оставете го да се олади.
- Откако ќе се олади, одвиткајте го и намачкајте го со фил од матена павлака со ванила и потоа повторно свиткајте го во ролат.
- Ролатот премачкајте го со чоколадна глазура со тоа што ќе го растопите чоколадото со путерот.
- Украсете го со шлаг и со чоколадни трошки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во