Рецепти
Чоколадна фантазија
Десерт за љубителите на чоколадниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(1 )
Шеќер во прав(200 Грама)
Црно чоколадо(300 Грама)
Јајце(5 )
Лебни трошки(2 лажици + за посипување на калапот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- На тивок оган прво се топи маргаринот, па се додаваат чоколадото искршено на коцки и шеќерот во прав.
- Се мати додека се соединат сите состојки, потоа тенџерето се трга од оган и во него се додаваат јајцата едно по едно.
- Кога ќе се ставаат јајцата смесата мора да биде многу топла, а на крај се додаваат 2 лажици лебни трошки.
- Калапот во кој ќе се пече тортата се премачкува со маргарин и се посипува со остатокот од лебните трошки.
- Тортата се става во рерната (претходно загреана добро на 180 степени) и се пече 20-30 минути.
- Откако ќе се испече, се вади од рерна и се посипува со шеќер во прав или може по желба со кокос, мелени ореви или чоколадни трошки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во