Рецепти
Чоколадна торта со тиквички
Тиквичките нема ни да ги осетите, а спремете се да ја направите уште еднаш бидејќи ќе биде омилена на сите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 1/4 Чаша)
Какао(1/2 Чаша)
Сода бикарбона(1 Супена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Шеќер(1 Чаша)
Јајце(1 )
Жолчка од јајце(1 )
Путер(1/2 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Тиквичка(рендани 2 Чаши)
Црно чоколадо(2 1/2 Чаши)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Загрејте ја рерната на 260°C
- Правоаголен сад за торта обложете го со хартија за печење.
- Во сад измешајте ги брашното, какаото, сода бикарбоната, циметот и солта.
- Во друг сад матете ги јајцата со шеќерот, од кога ќе бидат убаво изматени додајте го путерот и ванилата, а потоа и ренданите тиквички.
- Постепено додавајте ги сувите состојки во смесата. Внимавајте да не претерате со мешање.
- Од кога се убаво ќе се соедини, додајте го и ситно исечканото чоколадо и сипете ја смесата во садот за печење и печете 50-55 минути.
- Оставете тортата да се олади и потоа започнете со филувањето.
- За филот, загрејте ја хоплата, потоа во неа додајте 2 чаши темно чоколадо и мешајте додека не се стопи. Ставете го филот во фрижидер да се олади, промешувајте од време на време за да биде сјаен и од кога ќе се излади премачкајте ја тортата со него.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во