Рецепти
Чорба од леќа
Здрав оброк кој е економичен а достапен за секој
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леќа(500 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Кромид(3 Главици)
Морков(2 )
Брашно(2 Кафени лажици)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Леќата добро измијте ја и ставете ја да се вари на силна температура, па веднаш штом ќе зоврие намалете ја температурата мешајте и варете околу половина час.
- Лукот исечкајте го ситно, како и кромидот и морковот.
- Во тава ги пржиме додека не омекнат, па потоа им ставаме брашно и црвен пипер.
- Вака пропржените зеленчуци и зачини ги ставаме во леќата да провријат неколку минути за да се соединат и наросуваме сол и бибер.
- На крај ставаме ситно сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во