Рецепти
Чорба од полжави (посно)
Необичен рецепт – подготвен на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Полжави(30 )
Масло(50 Грама)
Вода(1.5 Литри)
Свеж магдонос(1 Китка)
Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- За оваа чорба потребни се околу 30 полжави со сосема отворена лушпа. За полесно да се извадат од лушпата, потребно е да се варат околу 20 минути.
- Сварените полжави се вадат од тенџерето, потоа со вилушка се вадат од лушпите и им се сечат опашките и главите.
- Месото од полжави се сечка на ситни парчиња.
- Во сад се става околу 50 грама масло, па кога ќе се загрее се додаваат полжавите, малку се пропржуваат и се досипува 1,5 литар вода.
- Се додава малку ситен бибер, сол и ситно сечкан магдонос.
- Садот се поклопува и чорбата се вари половина час, па се трга на страна кога е готова и се зачинува на крај со сок од лимон.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во