Рецепти
Чорба од полжави (посно) Ана Ѓорова

Необичен рецепт – подготвен на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Полжави(30 )

Масло(50 Грама)

Вода(1.5 Литри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. За оваа чорба потребни се околу 30 полжави со сосема отворена лушпа. За полесно да се извадат од лушпата, потребно е да се варат околу 20 минути.
  2. Сварените полжави се вадат од тенџерето, потоа со вилушка се вадат од лушпите и им се сечат опашките и главите.
  3. Месото од полжави се сечка на ситни парчиња.
  4. Во сад се става околу 50 грама масло, па кога ќе се загрее се додаваат полжавите, малку се пропржуваат и се досипува 1,5 литар вода.
  5. Се додава малку ситен бибер, сол и ситно сечкан магдонос.
  6. Садот се поклопува и чорбата се вари половина час, па се трга на страна кога е готова и се зачинува на крај со сок од лимон.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: