Рецепти
Чорба од полжави (посно) Ана Ѓорова

Необичен рецепт – подготвен на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Полжави(30 )

Масло(50 Грама)

Вода(1.5 Литри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. За оваа чорба потребни се околу 30 полжави со сосема отворена лушпа. За полесно да се извадат од лушпата, потребно е да се варат околу 20 минути.
  2. Сварените полжави се вадат од тенџерето, потоа со вилушка се вадат од лушпите и им се сечат опашките и главите.
  3. Месото од полжави се сечка на ситни парчиња.
  4. Во сад се става околу 50 грама масло, па кога ќе се загрее се додаваат полжавите, малку се пропржуваат и се досипува 1,5 литар вода.
  5. Се додава малку ситен бибер, сол и ситно сечкан магдонос.
  6. Садот се поклопува и чорбата се вари половина час, па се трга на страна кога е готова и се зачинува на крај со сок од лимон.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: