Рецепти
Чорба од зелка со месо
Едноставна, а вкусна чорба од зелка со свинско месо и зачини
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Зелка(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Млеко(250 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Мајчина душичка(2 Гранчиња)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Кромидот и зачините ситно исечкајте ги, коленицата исечкајте ја на ситни парчиња, а зелката на ленти.
- Месото ставете го во тенџере на оган да се вари, а кога ќе проврие водата, додајте го кромидот и варете 30 минути.
- Потоа додајте ја зелката и зачините и варете додека состојките омекнат.
- На малку масло пропржете го брашното, а потоа додајте го црвениот пипер. Додајте го млекото и со постојано мешање варете на тивок оган.
- На крај смесата со брашно сипете ја во чорбата, додајте ја коцката за супа и оставете уште малку на рингла да се повари.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во