Рецепти
Чорба од зелка со месо Ана Ѓорова

Едноставна, а вкусна чорба од зелка со свинско месо и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(1 Килограм)

Пушена свинска коленица(1 )

Кромид(1 Главица)

Млеко(250 Милилитри)

Коцка за супа-бујон(1 )

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Мајчина душичка(2 Гранчиња)

Ловоров лист

Сол

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Кромидот и зачините ситно исечкајте ги, коленицата исечкајте ја на ситни парчиња, а зелката на ленти.
  2. Месото ставете го во тенџере на оган да се вари, а кога ќе проврие водата, додајте го кромидот и варете 30 минути.
  3. Потоа додајте ја зелката и зачините и варете додека состојките омекнат.
  4. На малку масло пропржете го брашното, а потоа додајте го црвениот пипер. Додајте го млекото и со постојано мешање варете на тивок оган.
  5. На крај смесата со брашно сипете ја во чорбата, додајте ја коцката за супа и оставете уште малку на рингла да се повари.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: