Рецепти
Чорба со сирење
Вкусна чорба со сирење, сланина и шампињони која може да послужи и како главно јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Димена сланина(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Биено сирење(200 Грама)
Морков(2 )
Млеко(700 Милилитри)
Пченкарно брашно(2 Супени лажици)
Свежи шампињони(250 Грама)
Зелена пиперка(1 )
Целер(3 Гранчиња)
Путер(250 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Сенф(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Главицата кромид и гранчињата целер ситно ги сечкаме. Морковите ги сечкаме на полукругови. Пиперката, биеното сирење и лентите сланина ги сечкаме на коцки. Шампињоните ги сечкаме на листови.
- Во тенџере на оган со растопениот путер го пржиме кромидот. Откако ќе омекне ги додаваме парчињата моркови, сланона, шампињони, пиперка и исечканиот целер. Промешуваме.
- Во друго тенџере со зовриена вода на оган ја ставаме коцката да се вари супа.
- Откако зеленчукот ќе омекне во тенџерето ги додаваме пченкарното и белото брашно и мешаме додека не се испржи. Ја налеваме супата од коцка, ги додаваме сенфот и црвениот пипер. Го налеваме млекото и ги додаваме парчињата сирење. Промешувамеи посолуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во