Рецепти
Детелинки
Декоративни кифлички одлични за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 )
Млеко(500 Милилитри)
Јајце(2 )
Оцет(2 Кафени лажици)
Шеќер(малку )
Лебни трошки(1/2 Пакување)
Сол(2 Кафени лажици)
Масло(1/2 Чаша)
Брашно(по потреба )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Иситнете го квасецот во млекото, ставете малку шеќер, 2-3 лажици брашно и оставете го на топло да стаса.
- Откако ќе стаса, измешајте го со брашното и додајте му 1 цело јајце и една белка, 2 лажици оцет, масло, 2 лажици сол, половина пакување лебни трошки и замесете тесто.
- Од тестото оформете топчиња. Секое топче расплескајте го и со ножици исечете го на три или четири краеви.
- Наредете ги детелинките во тава за печење и премчакјате ги со жолчка. Поросете ги со афион и сусам.
- Оставете ги детелинките 20 минути да нараснат, потоа печете ги 20 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во