Рецепти

Долма со млади тиквички
Традиционален велешки рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(250 Грама)
Млад кромид(1 )
Ориз(50 Грама)
Масло(50 Грама)
Магдонос(1/2 Китка)
Тиквичка(2 )
Јајце(2 )
Оцет(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Се пржи кромидот, се додаваат месото, оризот, маслото, пола китка ситно исечкан магдонос и вегета и црн бибер по вкус.
- Тиквичките се лупат и се сечат на пола.
- Се длабат со лажичка и се полнат со подготвениот фил.
- Потоа ги затвараме со првото делче кое што го извадивме од центарот и ги боцкаме со чечкалица за филот да не излезе.
- Вака наполнетите тиквички се редат исправено во подлабоко тенџере.
- Во тенџерето ставаме вода така што тиквичките ќе бидат целосно потопени и ги вариме на тивок оган околу 30 минути додека тиквичките не омекнат, а оризот не се свари.
- На страна ги матиме јајцата со оцетот.
- Од кога ќе завршиме со варењето на тиквичките, водата во која се вареле, полека ја додаваме во јајцата и постојано матиме на тивок оган за јајцата да не се згрудат.
- Кога ќе се добие белиот сос, ги поливаме тиквичките.
- Посебно се прави уште еден сос од толчен лук и магдонос и 2-3 лажички оцет кој по желба може да го ставите врз тиквичките.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во