Рецепти
Домашен бургер леб Ана Ѓорова

Основен рецепт за вкусен, домашен леб за бургери

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(3 1/2 Чаши)

Јајце(1 )

Шеќер(1/4 Чаша)

Сол(1 1/4 Кафена лажица)

Квасец во прав(1 Супена лажица)

Маргарин(5 Супени лажици)

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Измешајте ги сите состојки и додајте до 1 чаша топла вода (или помалку) за да замесите меко тесто.
  2. Тестото замесете го во топка и ставете го во сад, покријте го со фолија и оставете го да стасува 1-2 часа или додека не нарасне дупло.
  3. Поделете го тестото на 8 еднакви парчиња и формирајте топки со големина од околу 7-8 см. Наредете ги врз намастен плех, покријте ги со фолија и оставете ги да стасаат 1 час.
  4. Потоа растопете малку путер (1-3 лажици) и премачкајте ги топчињата тесто.
  5. Врз пола од топчињата наросете сусам и ставете ги во загреана рерна на 190 степени да се печат 15-18 минути додека убаво не заруменат.
  6. Потоа извадете ги од рерна и премачкајте ги со останатиот растопен путер и оставете ги да се оладат.

*Предлог за хамбургер: телешки плескавици премачкајте ги со масло и печете ги на загреана скара од двете страни (по од околу 3 минути од секоја страна). Зачинете ги со сол и бибер. Лепињата исечете ги на пола и премачкајте ги со мешавина од 1 лажичка сенф и 2 лажици мајонез, ставете по еден лист марула, па пржена плескавица. Ставете сечкани кисели краставички, покријте ги со парче топен кашкавал и премачкајте ги со 1 лажица кечап. На крајот ставете прстени од кромид и преклопете ги со втората половина од лепињите.

Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: