Рецепти
Домашна пица со шунка и кашкавал
Домашен рецепт за вкусна пица
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(800 Грама)
Квасец(3 )
Гриз(200 Грама)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
Сол(1 Супена лажица)
Маргарин(2-3 Супени лажици)
Кечап(3-4 Супени лажици)
Шунка(150-200 Грама)
Кашкавал(150-200 Грама)
Свежи шампињони(1 Шака)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во 800 грама брашно се става 1 растопен квасец и убаво се промешува смесата, а потоа се става гриз и уште 2 квасеца, маслиново масло, сол и се меси тесто.
- Тестото се остава покриено со кујнска крпа и се чека да стаса.
- Се расукува и во плех се става 1 прст дебело тесто, не претенко.
- Тестото се дели на два дела, се премачкуват со маргарин, па со кечап, се наросува оригано и се ставаат парчињата шунка, кашкавал и маслинки.
- Пицата се става во рерна да се пече додека не добие убава златнокафена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во