Рецепти

Домати со босилек и лук
Одличен домашен рецепт за домати што можете да ги искористите при подготовка на пица
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(2 Килограми)
Лук(2 Главици)
Свеж босилек(3 Китки)
Сол(3 Супени лажици)
Шеќер(3 Супени лажици)
Бибер(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Доматите измијте ги, извадете ги дршките и прелијте ги со зовриена вода. Потоа излупете ги и исечете ги на крупни делови – на половини или четвртини.
- Белиот лук излупете го и исечете го на половина, а босилекот измијте го и ситно исечкајте го.
- Доматите, лукот и босилекот измешајте ги и распоредете ги во чисти тегли.
- Во литар и пол вода додајте сол, шеќер и бибер и варете 10 минути. Содржината прелијте ја во теглите со зеленчук и затворете ги добро.
- Во подлабока тепсија ставете малку вода и ставете ги затворените тегли со домати, босилек и лук, а потоа стерилизирајте ги во загреана рерна на 90 степени околу половина час.
- Готовиот домат со лук и босилек оставете го да се олади преку ноќ и послужете го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во